Eugen Raportoru – Pictor (născut în anul 1961)

 

Născut în 1961 la București, Eugen Raportoru este un pictor român de etnie romă. Cu o vocație pentru pictură declarată încă din copilărie, și-a cultivat talentul la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, sub îndrumarea maestrului Ion Brodeală, ce l-a introdus în arta vitraliilor.

Prima sa expoziție a avut loc la cinematograful Grivița, la vârsta de 14 ani. A urmat cursurile de licență și masterat la Universitatea Națională de Arte din Bucuresti, secțiunea pictură. În 2011 a obținut Premiul pentru Pictură acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

A avut numeroase expoziții personale și colective la Galeriile de Artă ale Municipiului București, la Muzeul Municipiului București, la Galeria Simeza din București și la Palatul Parlamentului, acestea fiind doar câteva dintre ele.

Însă succesul său s-a întins dincolo de graniţele României. Cu un palmares de peste 20 de expoziții, Eugen Raportoru este singurul artist român de origine romă care și-a expus lucrările în Londra, la Royal Academy of Arts și la Institutul Cultural Român, dar și la Vatican, sub egida UNESCO.

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

• Surse: ICR Londra (http://www.icr-london.co.uk/…/the-claim-to-a-face-with-pain…), The Danube Transnational Programme (http://www.interreg-danube.eu/news-and-ev…/project-news/2101), HotNews (https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-23093495-expozitia-rap…).