Sorin Aurel Sandu – Actor (născut în anul 1973 )

 

Sorin Aurel Sandu s-a născut în 1973, într-o familie de romi vorbitori de limba romani. Tatăl lui era sudor, iar mama a lucrat într-o fabrică de textile. „Când eram copil, făceam spectacole pentru mine și familia mea. Odată, i-am spus unui coleg de clasă că visul meu este să devin actor”, a declarat artistul pentru proiectul RomaRising.

A absolvit Universitatea Politehnică din București, dar a decis să-și continue visul de a deveni actor. Astfel, Sorin este și absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, cu un masterat în „Arta, actorul și lucrul în echipă”.

De-a lungul carierei sale, a jucat în numeroase piese la Teatrul Masca și Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, dintre care amintim: „Comedia Erorilor”, „Othello” și „Romeo și Julieta” de William Shakespeare, „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash, „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, „Vicleniile lui Scapino” de Jean Baptiste Molière, „Cafeneaua”, „Parcul”, „Oglinda” și „Gigi amoroso” de Mihai Mălaimare și multe altele. În prezent, este actor al Teatrului Stela Popescu, unde a debutat în piesa „Hoțul de mărgăritare”, de Bartolomeu Anania, regizat de Amalia Ciolan.

În 2010, a jucat în primul spectacol de teatru din România în limba romani, „Jekh răt lisăme”, o adaptare după piesa „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale. Aici a apărut în trei ipostaze: ca traducător al piesei în limba romani, actor și regizor. Patru ani mai târziu, a pus în scenă un spectacol bilingv pentru copii, în română și romani: „Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept”. În 2018, a regizat și spectacolul „Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov.

Urmându-și pasiunea pentru scris, în paralel cu cea pentru lumea teatrului, Aurel Sandu a publicat două volume de poezii, la editura CNCR-RK: „Transgresiune” (2017) şi „Sete de rotundul vremii – gânduri din caietul galben” (2018).

De asemenea, este și prezentatorul emisiunii „Din viața romilor”, difuzată pe Național TV, în care este înfățișată viața acestora cu multiplele ei aspecte.

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

Surse: RomaRising (http://romarising.com/), Caleido (https://bit.ly/3bKkdTN), Teatrul Masca (https://teatrulmasca.wordpress.com/20…/…/02/jekh-rat-lisame/), LiterNet (https://atelier.liternet.ro/…/A-fi-actor-complet-nu-are-leg…).