Zita Moldovan – Actriță (născută în anul 1979)

 

Zita Moldovan este o actriță, jurnalistă și prezentatoare de televiziune. A studiat actoria și jurnalismul și a jucat în seriale TV precum „Om sărac, om bogat”, difuzat pe PRO TV între 2006 și 2008 și în „Clanul Sprânceană” pentru Antena 3, în 2008-2009.

Zita Moldovan este prezentatoarea emisiunii „Din viața romilor” de la Național TV. Din anul 2014 este co-fondatoarea Companiei de Teatru ,,Giuvlipen”, unde joacă în spectacolele „Gadjo Dildo”, „Albastru Portocaliu”, „Corp Urban” și „Kali Traś” – primul spectacol din România despre Holocaustul romilor.

Zita Moldovan s-a alăturat inițiativei de a fonda Trupa de teatru „Giuvlipen”, alături de actrița si regizoarea romă, Mihaela Drăgan, care propune abordarea problematicii rome și combaterea discriminării prin teatru. Rolurile interpretate de Zita Moldovan abordează tema femeii rome în societatea de astăzi. Unul dintre aceste spectacole este „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”, construit pe un caz real, prezentat într-o perspectivă complexă, în care fenomenul rasismului a avut urmări tragice în destinul Szomnei Grancsa, o elevă de etnie romă.

Un alt spectacol în care poate fi văzută Zita Molodovan este „Rupți din rădăcini”, în regia lui Bogdan Zamfirescu, un spectacol care a avut premiera la Paris, în 2019.