Toni Iordache -Țimbalist (1942-1987)

 

Toni Iordache a fost un virtuoz interpret român, etnic rom de muzică populară și lăutărească, ce a reuşit să confere ţambalului valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile prin reinterpretarea unor piese de muzică clasică la un instrument perceput inițial pentru muzica populară.

Născut pe 17 decembrie 1942, Toni Iordache a început să cânte la țambal la vârsta de 4 ani, instruit de tatăl său, iar mai târziu a devenit ucenicul lui Mitică Ciuciu, un interpret de excepție al țambalului. La doar 12 ani, a fost angajat, prin concurs, la Orchestra Națională de Muzică Populară a Radiodifuziunii.

În 1958, câștigă medalia de aur la „Welt Jugend Feier” în Viena, ca doi ani mai târziu să fie solicitat și ulterior angajat de Orchestra Ansamblului de Muzică Populară „Ciocârlia”, cea mai importantă orchestră de muzică populară din țară, alături de care cântă timp de nouă ani și susține nenumărate concerte. În 1968 câstigă medalia de aur la „Festivalul Tinerilor Muzicieni” la Sofia.

Talentul său l-a purtat în nenumărate turnee prin Europa, SUA și Asia, unde a promovat cu succes folclorul românesc. Din 1970, Toni se alătură tarafului condus de naistul Gheorghe Zamfir. În anul 1973, colaborează cu orchestra de muzică simfonică NHK Orchestra din Tokyo, iar din 1975 se alătură ansamblului Ion Onoriu, unde cântă alături de instrumentiști precum Costel Vasilescu și Mieluță Bibescu.

Multe dintre înregistrările pieselor de muzică lăutărească de la casa de discuri Electrecord au fost înregistrate cu Toni Iordache între anii 1965 și 1980. Geniul lui Toni Iordache a fost recunoscut în toată lumea. Cunoscutul dirijor Sergiu Celibadache, ascultându-l pe acesta, a fost impresionat de virtuozitatea și interpretarea sa unică.

Toni Iordache rămâne cunoscut pentru solo-urile sale complexe și pentru viteza interpretării impecabile la țambal, cu 25 de lovituri pe secundă, intrând astfel în Cartea Recordurilor Guiness.

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

 

Surse: Asphalt Tango (https://www.asphalt-tango.de/reco…/iordache/artist_more.html), Adevărul (https://adevarul.ro/…/remember-toni-iordache-zeu…/index.html), Radio Popular (https://www.radiopopular.ro/artisti/Toni-Iordache-38.html), Pop Matters (https://www.popmatters.com/toni-iordache-sounds-from-a-bygo…).