Camarón de la Isla – Cântăreț de flamenco (1950 –1992)

 

Camarón de la Isla a fost un cântăreț de flamenco de etnie romă, născut în San Fernando, Cádiz, în regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, considerat cel mai mare muzician de flamenco din toate timpurile.

Camarón și-a lansat primul album în 1969 („Al Verte las Flores Lloran”), ce l-a propulsat pe drumul spre faimă și renume mondial, împreună cu Paco de Lucía, faimosul chitarist, compozitor și producător spaniol, promotor al noului stil flamenco.

Împreună cu Paco de Lucía, a produs unele dintre cele mai frumoase cântece flamenco înregistrate vreodată, iar albumele sale cu Tomatito, un eminent chitarist spaniol de etnie romă, au deschis calea către un nou stil revoluționar de flamenco, ce i-au câștigat un statut de legendă rock în ochii tinerei generații.

Succesul său s-a răspândit peste granițele internaționale, având concerte în cele mai importante orașe din lume, de la New York la Tokyo. În 1989 a înregistrat „Soy gitano”, cel mai vândut album din istoria flamenco-ului.

La nouă ani de la moartea sa din 1992, a primit premiul „Cheia de Aur” a flamenco-ului pentru vocea și contribuția sa incontestabile.

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

Surse: Spain is Culture (http://www.spainisculture.com/…/art…/camaron_de_la_isla.html), World Music Central (https://worldmusiccentral.org/…/artist-profiles-camaron-de…/), Andalucia (https://www.andalucia.com/fla…/musicians/camarondelaisla.htm).