Mircea Lăcătuș – Sculptor (născut în anul 1962)

 

Mircea Lacatus s-a născut în 1962, la Gherla, în județul Cluj. A absolvit Liceul de Artă din Arad și a continuat studiul artei la Universitatea Națională de Arte din București, pe care a absolvit-o în 1989 cu o diplomă în sculptură, restaurare și pedagogie. După absolvire, acesta se mută la Viena, în Austria, unde locuiește și lucrează timp de 22 de ani. În acest timp, a obținut o diplomă de master în artă de la Universitatea din Viena și a lucrat ca artist independent la Opera de la Viena.

Mircea Lacatus a avut numeroase expoziții personale și de grup în toată lumea, fiind invitat în mod regulat să participe la simpozioane internaționale în țări precum Ungaria, Croația, Austria, Israel, SUA, India și Japonia. În prezent, locuiește în Huntsville, Alabama, iar în ultimii ani a fost artist invitat la facultatea Universității Alabama din Huntsville și a Universității Oakwood. „Altar”, „Arca lui Noe”, „Adam şi Eva” „Fereastra”,„Maternitate”, „Joaca” sunt doar căteva dintre lucrările artistului.

Îl regăsim pe Mircea Lacatus și în ipostaza de scriitor. În 2007, după ce și-a prezentat lucrările poetice în cadrul EXIL LITERATURPREISE, o competiție pentru promovarea literaturii autorilor care provin dintr-o cultură diferită, i s-a oferit oportunitatea de a-și publica poeziile. Astfel, în anul 2009, la Viena, Mircea Lacatus a publicat, la editura Exil, volumul bilingv de poezii „construiam o cetate în jurul părinților mei”/„rund um meine eltern eine burg”. Cartea cuprinde poeme în limba germană și în limba română. În 2018, Mircea Lacatus a publicat, sub îndrumarea Centrului Național de Cultură a Romilor, volumul de poezii „geometria secretă a sufletului”.