Gabi Luncă – Interpretă de muzică lăutărească (născută în anul 1938)

 

Gabi Luncă este una dintre cele mai renumite cântărețe de muzică lăutărească din România.

Începe să cânte de la vârsta de 13 ani, alături de tatăl său, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești. Doi ani mai târziu, devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi, însă devine cunoscută la vârsta de 17 ani, când era angajată la Orchestra ,,Flacăra Prahovei” din Ploiești. La 19 ani a lansat primul său disc înregistrat la Electrecord, alături de maestrul Ionel Budișteanu.

A avut colaborări cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai (Ploiești) și Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești, iar în 1956, a debutat la Radiodifuziunea Română cu melodia „Pe deasupra casei mele”. A lucrat cu instrumentiştii Nicolae Florian, Toni Iordache, Mieluţă Bibescu și fraţii Gore, în orchestra condusă de Ion Onoriu.

Gabi Luncă a susținut numeroase concerte și în străinătate, în Israel, Berlin, New York, Paris și Madrid. A organizat, împreună cu Ion Onoriu, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană din istoria României, pe stadionul Dinamo, impunându-se amândoi și ca lideri ai etniei romilor în prima jumătate a anilor `90.

Albumul „Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age 5“, realizat de casa de discuri germană Asphalt Tango în 2008, ce conține înregistrări rare, a intrat direct pe locul 9 în topul de muzică world (World Music Charts), realizat de BBC. Alături de Dona Dumitu Siminica, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă aparţine filonului muzicii lăutăreşti, fiind considerată una dintre cele mai mari artiste de muzică lăutărească, a cărei voce și stil rămân inegalabile.

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

• Surse: Adevărul (https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/video-gabi-lunca-vorbit-cafeneaua-adevarul-despre-cartea-biografica-1_50ae2c717c42d5a6639a59ae/index.html), Last FM (https://www.last.fm/music/Gabi+Lunca/+wiki), Enciclopedia României (http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Gabi_Luncă), Evenimentul Zilei (https://evz.ro/gabi-lunca-a-cucerit-vestul-video-798815.html), https://folclor-romanesc.ro/gabi-lunca-marea-doamna-a-muzicii-lautaresti/#1481399911611-69c329fe-4e88.