Jazz man (1931-2011)

Pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut pe 1 decembrie 1931, în Brăila, într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețul Solcan. Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956).

La vârsta de 22 ani, s-a alăturat formației Mariei Tănase, în calitate de contrabasist, susținând concerte în capitală şi în ţară. În anii ’50, a cântat în cluburi din Mamaia, iar între anii 1957 şi 1971 a fost membru al orchestrei Casei de discuri „Electrecord”. A lansat numeroase albume precum „Jazz trio” (1966), „Jazz in my country” (1967), „Confesiuni” (1979), „Impresii” (1981), „Jazz Made in Romania” (1987), „Johnny and His Friends” (1998), „Jazz Behind the Carpathians: Johnny Raducanu meets Tedora Enache” (1999), „Jazz antifanariot” (2002), „Jazz Made in Romania/Johnny Raducanu and Teodora Enache Live in San Francisco” (2002), „Jazz Bestament” (2005) „Chamber Jazz Music” (2008) sau „Inside Stories-Jazz Poems” (2009), păstrând filonul lăutăresc al muzicii, ce se regăsește în compoziția sa de jazz.

A susținut numeroase concerte nu doar în țară, dar și în străinătate: Moscova, Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franța, Grecia, Belgia, Elveția și Statele Unite. A colaborat cu muzicieni importanţi ai lumii: trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manusardi. Johnny Răducanu a abordat şi compoziţia, scriind numeroase piese de jazz, dar şi de muzică uşoară, precum „Vechiul port”, „De mult într-o carte”, „Nu veni, nu pleca”, „Mă cheamă marea”, „Iarna, iarna”. A compus muzică și pentru piesele de teatru: „Livada cu vişini”, „Moliere” şi „Don Juan”.

Din 1971, Johnny Răducanu a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în anul 1976 a primit „Diploma de merit” oferită de Departamentul Cultural al Statelor Unite pentru activitatea sa muzicală. În 1987, a devenit membru de onoare al Academiei „Louis Armstrong” din New Orleans.

În anul 2002, apare primul său volum autobiografic, „Singurătatea, meseria mea”, la Regent House Printing & Publishing, iar în anul 2005, cel de-al doilea – „Țara lui Johnny”, la editura Vivaldi. La 8 decembrie 2011 a fost lansată cartea „Johnny Răducanu – 30 de miniaturi pentru pian”, apărută la Editura Tracus Arte, iar începând din anul 2013, la Brăila, are loc anual Festivalul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”, organizat de Consiliul Județean Brăila, „în scopul omagierii ilustrului brăilean Johnny Răducanu, al perpetuării operei sale și a personalității sale artistice distincte”.

În aprilie 2010, Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu au susținut, la Sala Palatului, un concert special, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.

Johnny Răducanu a îmbogățit România prin muzica pe care a compus-o. Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii românești de jazz, lăsând în urmă o moștenire artistică de neprețuit.

𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 „𝑃𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑟𝑜𝑚𝑒 𝑖̂𝑛 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢𝑙 𝑜𝑛𝑙𝑖𝑛𝑒”. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑎 𝑅𝑜𝑚𝑖𝑙𝑜𝑟-𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑜 𝐾ℎ𝑒𝑟.