Ion Voicu – Violonist (1923-1997)

 

Ion Voicu este unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni ai artei interpretative moderne din România, fiind considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai secolului XX.

Născut la București, provenind dintr-o generație faimoasă de muzicieni romi, Ion Voicu a reușit să ducă renumele școlii românești de muzică pe cele mai înalte culmi artistice.

Înzestrat cu un talent muzical desăvârșit, tânărul Ion Voicu a început o carieră ce s-a dovedit a fi sclipitoare. Repertoriul său a fost variat și complex, concertând alături de Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Leonid Kogan, Igor Oistrakh și Iosif Conta.

Numele său a apărut pe afișele celor mai faimoase săli de concerte din lume, de la Carnegie Hall din New York, Musikverein din Viena, Royal Festival Hall din Londra, la Teatro Cólon din Buenos Aires, Bunka Kaikan din Tokyo, Palais de Chaillot din Paris și Tchaikovsky la Moscova.

A fost directorul Filarmonicii „George Enescu” din București timp de zece ani și profesor la Academia Internațională „Mozart” din Salzburg, la Conservatorul din Paris, Nisa, Geneva, Lausanne, Viena și la Academia Internațională „Menuhin”.

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome” în spațiul online. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

• Surse: ICR (https://www.icr.ro/pagini/the-violin-player-ion-voicu/en), Radio România Muzical (http://www.clasic.radio/…/violonistul-ion-vo…/2436661/5341/2)