Ion Onoriu – Acordeonist (1937-1998)

 

Născut în anul 1937 în satul Fântânele, județul Dâmbovița, Ion Onoriu a fost un renumit acordeonist, compozitor și interpret virtuoz de muzică populară și lăutărească. Și-a început incursiunea în lumea muzicii la vârsta de 7 ani, când a primit de la tatăl său o armonică, urmând să-şi achiziționeze primul acordeon la vârsta de 16 ani, din cântarile sale devenind cunoscut și respectat în rândul lăutarilor.

La vârsta de 27 de ani, în 1964, se căsătoreşte cu Gabi Luncă, o tânără romă cu o voce deosebită și un simț al interpretării vocale excepțional. Împreună aveau să creeze unele dintre cele mai frumoase cântece de ascultare vocale şi instrumentale, izvorâte din filonul nesecat al muzicii vechi, cântată de lăutarii romi, lăsându-ne adevărate comori prin compoziţie şi interpretare, un tezaur întreg, dintre care amintim: „Dă, mamă, cu biciu-n mine”, „Grea mi-e, Doamne inima”, „Într-o zi la poarta mea”, „Mama mea e florăreasă”, „Maneua Florăreselor”, „La puţul cu salcia”, „Cântec de ascultare”, „Hora de la Fântânele”, „Hora Lăutărească”.

De-a lungul activității sale artistice, Ion Onoriu face înregistrări la Radio și la Electrecord, timp în care își desfășoară primele turnee internaționale în Ierusalim, Paris și New York. În 1974, a realizat numeroase înregistrări la Radiodifuziunea Română, sub acompaniamentul „Orchestrei de muzică populară Radio” dirijată de Radu Voinescu. Ca solist, a colaborat cu dirijori precum Ionel Budișteanu, Constantin Mirea, Paraschiv Oprea, Florian Economu.

Din 1975, devine dirijorul unor orchestre în componența cărora s-au aflat alți mari instrumentiști romi, precum Toni Iordache (țimbalist), Ion Miu (țimbalist), Costel Vasilescu (trompetist), Mieluță Bibescu (clarinetist). Pe lângă numeroasele apariții în emisiunile de televiziune, în anul 1983 a jucat în filmul ,,Amurgul fântânilor”, în regia lui Virgil Calotescu.