Charlie Chaplin – Actor și regizor (1889-1977)

 

Pe numele său real, Charles Spencer Chaplin este un actor și regizor, considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX.

Cele mai renumite filme ale sale sunt „City Lights”, „Modern Times” și „The Great Dictator”.

„Bunica era pe jumătate ţigancă. (…) Numele ei de fată era Smith. Mi-o amintesc ca pe o bătrânică plină de vioiciune, care-mi făcea de fiecare dată o primire entuziastă şi-mi vorbea ca unui copilaş. A murit când nu împlinisem încă şase ani.” (Charles Chaplin, Povestea vieţii mele, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor”, Bucureşti, 1973, p. 13)

Însuși Charlie, care nu a stăpânit vreodată o limbă stăină ca adult, a spus că ar fi fost familiarizat cu dialectul limbii romani vorbite în Insulele Britanice și că ar fi fost fluent în dialectul pe jumătate romani vorbit de romi, muzicieni stradali și interpreți de circ și carnaval. (Joyce Milton, Tramp: The Life of Charlie Chaplin, 2014, PDF file, https://bit.ly/2ykXoHW)

 

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.