August Krogh – Om de știință (1874-1949)

 

Născut pe 15 noiembrie 1874, în Danemarca, August Krogh și-a dedicat întreaga viață cercetării. Prin numeroasele sale lucrări, este, fără îndoială, unul dintre marii oameni de știință ai lumii.

Ca elev, Krogh a fost interesat de științele naturii și a petrecut o parte semnificativă a timpului său făcând experimente. În 1893, și-a început studiile la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Copenhaga, dar a decis, ulterior, să se dedice zoologiei. În 1897 a început să lucreze cu celebrul profesor Christian Bohr, în laboratorul său de fiziologie medicală. În 1908, Krogh a devenit profesor și șef al Departamentului de Zoofiziologie de la Universitatea din Copenhaga.

În 1920, August Krogh primește Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. El a fost primul care a descris adaptarea perfuziei sangvine în muşchi şi alte organe în functie de cerinţe, prin deschiderea şi închiderea arteriolelor şi a vaselor capilare. În faţa juriului şi a mamei sale, prezentă în sală, la ceremonia de înmânare a premiului, acesta a ținut să amintească despre originea sa romă.

O altă contribuție importantă a sa este legată de producerea insulinei. În 1922, Krogh a vizitat Statele Unite ale Americii, unde, alături de alți cercetători canadieni, a învățat cum să extragă cu succes insulina din pancreasul de vită. Întors la Copenhaga, cu o licență în fabricarea insulinei, a început primele experimente în laborator, iar în 1923 a fost tratat primul pacient bolnav de diabet. August Krogh a fost unul din fondatorii Nordic Insulin Laboratory, care a reprezentat punctul de plecare al unei companii farmaceutice daneze, ce rămâne de mare succes și în prezent, cunoscută sub numele de Novo Nordisk.

Krogh a primit doctorate onorifice la universitățile din Edinburgh, Budapesta, Lund, Harvard, Göttingen, Oslo și Oxford. A devenit membru al Academiei de Științe din Danemarca și membru străin al multor alte instituții academice, printre care The Royal Society din Londra.