Alina Șerban – Actriță și regizoare (născută în anul 1987)

 

 

Prima din familia ei care a absolvit liceul, Alina Șerban și-a continuat studiile la UNATC, New York University – Tisch School of the Arts şi a obţinut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.

Alina a fost premiată drept cea mai bună studentă româncă din Marea Britanie în 2012, câștigând concursul de dramaturgie „Stories of London” cu piesa „Home”, jucată la Rich Mix. Alina Șerban este inițiatoarea teatrului politic rom din România, începând cu anul 2009, devenind cunoscută cu piesa feministă „Declar pe propria răspundere” (2011), un one-woman show autobiografic despre lupta unei tinere rome pentru recâştigarea propriei demnități.

Alina Șerban a cercetat, scris, regizat și jucat în prima piesă despre sclavia romă în România: „Marea Rușine”, în care joacă rolul unei studente de etnie romă care explorează istoria poporului său. Premiera spectacolului a avut loc în 2016 și a fost jucat atât pe scenele teatrelor din București, cât și din țară. Spectacolul a fost produs de Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano-Kher. Este prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor, având la bază cercetări istorice și sociale asupra temei, aducând în atenția publicului larg o pagină din istoria romilor, absența din manualele de istorie, precum și din mentalul colectiv și discuțiile societății contemporane.

Filmul „Scris/Nescris”, regia Adrian Silisteanu, scenariul Claudia Silisteanu, în care Alina Șerban interpretează rolul Giuberinei, a fost nominalizat și premiat, în 2017, la European Short Film Festival. Primul film de lungmetraj în care a jucat, „Seule a mon mariage”, o coproducţie Belgia-România, în regia Marthei Bergman, cu Alina Șerban în rol principal, a fost nominalizat în 2018 la Cannes, la secţiunea ACID (Agence du Cinéma Indépendant pour sa Diffusion). Tot în 2018, Alina Șerban devine prima femeie regizor de etnie romă care a avut o piesă inclusă în repertoriul permanent al unui teatru de stat românesc.

Recent, Alina Șerban a fost nominalizată la premiul pentru „Cea mai bună actriță” în cadrul Premiilor Academiei Germane de Film, pentru rolul său din filmul „Gipsy Queen”, regizat de Hüseyin Tabak (Austria-Germania 2019).