Mihaela Drăgan – Actriță (născută în anul 1986)
Mihaela Drăgan, născută în 1986, este o actriță și dramaturgă de etnie romă, ce aduce în spectacolele sale o puternică critică asupra rasismului, ca fenomen virulent ce amenință comunități, destine, identități. Spectacolele, precum și personajele sale sunt construite pe baza unor povești reale, trecute prin filtrul propriei experiențe.
Printre primele spectacole ale actriței se numără spectacolul de teatru „Del Duma/Vorbește cu mine”, un one-woman show, care militează pentru drepturile femeii rome. Mihaela Drăgan înțelege mișcarea feministă romă ca pe o luptă dublată constant de cea antirasistă. Astfel, în anul 2014, alături de actrița Zita Moldovan, înfiinţează compania de teatru feminist rom „Giuvlipen” .
După o serie de spectacole susținute în numeroase turnee în țară și în străinătate, Mihaela Drăgan performează, având un rol multiplu, în spectacolul de teatru „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”, în regia lui Mihai Lukács, ce a avut premiera la București, în 2018, la teatrul „Macaz”. În 2019, Mihaela Drăgan performează pe scena Teatrului Național I.L. Caragiale, din București, în spectacolul „Roma Armee”, produs de teatrul „Maxim Gorki” din Berlin, jucat cu actori romi din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Marea Britanie şi Suedia şi cu gadje (ne-romi). În același an, are loc pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, premiera spectacolului bilingv română-romani, „Kali Trash/ Frica neagră”, în regia lui Mihai Lukács, un spectacol „monument viu ridicat în memoria tuturor victimelor rome ale Holocaustului din România, o adaptare liberă după romanul „Cu moartea-n ochi”, al scriitorului şi supraviețuitorului rom, Valerică Stănescu.
Mihaela Drăgan a făcut parte din distribuția filmului „Aferim”, în rolul regizat de Radu Jude, film câștigător al ,,Ursului de argint” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. De asemenea, a fost personajul principal al scurtmetrajului „Magie neagră”, regizat de Fanny Ardant. Ȋn 2017, a fost una dintre cele șase finaliste pentru Premiul Internațional de Teatru Gilder/Coigney din New York. În 2018, a fost recunoscută de PEN World Voices Festival din New York drept unul dintre cei mai de succes zece dramaturgi din întreaga lume. În același an, a fost artist în rezidență la Para Site Hong Kong, iar în 2019, a făcut parte din programul „International Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe” al teatrului londonez Royal Court Theatre.
Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.
• Surse:
https://www.dor.ro/mihaela-dragan-feminism-rom/…
Muzeul Național al Literaturii Române (https://mnlr.ro/dialog-si-lectura-publica-dialog-cu-mihael…/),
Gorki Theatre (https://www.gorki.de/en/company/mihaela-dragan),
Revista Arta (https://revistaarta.ro/ro/author/mihaela/),
Vasile Ionescu (https://www.facebook.com/groups/805159699510565/search/…)
https://mihaela-dragan.com/about/,
Romania Insider (https://www.romania-insider.com/romanian-actress-mihaela-dr…)
https://www.harpersbazaar.ro/viata-mea-culturala-mihaela-d…/
https://evz.ro/kali-tras-frica-neagra-monumentul-viu-ridica…