Mihaela Ursuleasa – Pianistă (1978-2012)
Mihaela Ursuleasa s-a născut la Brașov, într-o familie de muzicieni. Alături de tatăl său, Ștefan Ursuleasa, un muzician și orchestrator de geniu și mama ei, Agripina Ursuleasa, absolventă și ea de studii muzicale, avea să descifreze tainele muzicii încă din primii ani de viață. Împreună cu tatăl său, descifra și interpreta partituri muzicale ce depășeau nivelul unui copil de doar 5 ani. Era înzestrată cu un auz perfect și avea înclinații deosebite, ceea ce îl determina pe tatăl ei să o sprijine în cariera muzicală, astfel că, la vârsta de 5 ani, Mihaela Ursuleasa începe pregătirea la pian cu profesoara Stela Drăgulin.
La vârsta de 8 ani, susține primul său concert, interpretând Mozart („Concertul pentru Pian în Fa major, K 413”), alături de Orchestra Națională Radio. La 11 ani, susține un concert la Tokyo, interpretând Rahmaninov, în care demonstrează din nou un talent ieșit din comun și o tehnică interpretativă remarcată de muzicologi renumiți, precum Iosif Sava sau Viorel Cosma. În 1990, la numai 12 ani, Mihaela Ursuleasa devine studentă cu dispensă de vârstă la Conservatorul din Viena, după ce fusese audiată de Claudio Abbado, dirijor al Filarmonicii din Viena. La 16 ani, susține unul dintre cele mai frumoase concerte ale sale, alături de Filarmonica din Leningrad, interpretând Schumann în cadrul festivalului „Nopților Albe”.
În 1995, Mihaela Ursuleasa participă la cea de-a XVI-a ediție a Concursului internațional de pian „Clara Kaskil”. O decizie luată cu sufletul, pentru că Mozart, unul dintre repertoriile impuse ale competiției, era unul dintre concertele ei favorite. A decis, de asemenea, să interpreteze, pentru contrast, „Concertul pentru pian nr. 5” de Ludwig van Beethoven, considerând că la „simplitatea, natura nobilă, exuberantă și optimismul operei lui Mozart”, Beethoven pare să fie cel mai potrivit contrast, de vreme ce partitura „Emperor” este caracterizată de o aură cu advărat maiestuoasă. A fost încununată de succes, aceasta câștigând Premiul I pentru pian. În 2010, a primit premiul Echo Klassik la categoria „Interpretarea solistică a anului: pian, secolul al XIX-lea”, pentru albumul său de debut „Piano & Forte”. A lansat al doilea album, „Romanian Rhapsody”, în 2011. Mihaela Ursuleasa a susținut concerte la Carnegie Hall, cu Rundfunk-Sinfonieorchester din Berlin, cu Orchestra Națională a Franței, precum și cu Orchestra Filarmonică din Londra.
Mihaela Ursuleasa a fost considerată a fi una dintre cele mai mari pianiste ale României. A fost o stea care a pus în interpretările sale sufletul său frumos și harul pentru înțelegerea muzicii, așa cum îl moștenise de la tatăl său, cel care îi spusese cândva că va ajunge să concerteze în toată lumea. În toate interviurile pe care le-a acordat, aceasta îi aduce un omagiu tatălui său, Ștefan Ursuleasa (pe care l-a pierdut la vârsta de 10 ani) și muzicii lăutărești, pe care acesta o stăpânea cu măiestrie și rafinament, construind pasaje de la vechile cântece lăutărești la jazz. Ca un omagiu adus acestuia, artista și-a numit fiica Stephanie Felicia.
Mihaela Ursuleasa a dus mai departe, cu sfințenie, această moștenire în interpretările sale, de aici și unicitatea ei interpretativă, „o muziciană impetuoasă, solidă în demersul său instrumental, sensibilă şi stăpână pe mijloacele unui talent de remarcabilă anvergură”. Pe parcursul scurtei sale existențe pe pământ, Mihaela Ursuleasa a dăruit enorm, cu tot sufletul. A fost și rămâne o stea care luminat în constelația marilor pianiști ai lumii. În amintirea ei, în 2018, la inițiativa Feliciei Filip, a fost organizat Concursul Internațional de Pian „Mihaela Ursuleasa”.