Lazăr Năftănăilă – Activist (1893-1968)

 

„𝐄 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐞𝐦, 𝐜𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐦𝐞𝐭𝐢𝐜𝐢𝐦, 𝐝𝐢𝐧 𝐧𝐞𝐩𝐚̆𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐚̆𝐦, 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐦, 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐚̆𝐢𝐧𝐮𝐢𝐦 𝐝𝐮𝐫𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐦. 𝐄 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥, 𝐜𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐦 𝐫𝐚̆𝐬𝐥𝐞𝐭̦𝐢𝐭̦𝐢, 𝐟𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐛𝐨𝐫𝐝𝐞𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐚̆𝐮, 𝐜𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐦 𝐜𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢𝐢, 𝐩𝐮𝐧𝐚̂𝐧𝐝 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐠𝐫𝐢𝐣𝐚 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐧𝐨𝐢, 𝐜𝐚𝐫𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐜𝐚̆𝐥𝐚̆𝐮𝐳𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐨 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐦𝐚𝐢 𝐮𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚̆, 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐮𝐧 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐬!” – Lazăr Năftănăilă („Neamul Țigănesc”, Februarie 1934, p.1).

Născut în 1893, Lazăr Năftănăilă reprezintă un reper în istorie pentru mișcarea emancipării romilor. El a fost fondatorul primei organizații a romilor din România, înregistrată oficial la Tribunalul Făgăraș cu numele „Societatea Înfrățirea Neorustică”, fiind datată 1 mai 1926. Chiar și proiecte desfășurate de Consiliului Europei îl menționează pe Lazăr Năftănăilă drept cel care a încercat să-i organizeze pe romii din România în cadrul acestei asociații. Obiectivul principal al Societății Înfrățirea Neorustică era ridicarea nivelului economic și cultural al romilor. Asociația a reușit să înființeze și o publicație intitulată „Neamul țigănesc”.

Articolul „Din trecutul activității noastre”, publicat în ziarul „Neamul Țigănesc” (Anul I, Nr. 1, Februarie 1934, Muzeul Țara Făgărașului, p.2) reprezintă un testament al activității lui Lazăr până la data apariției ziarului. În același număr, Lazăr spune că a ținut mai multe conferințe în diferite comune, la școlile de stat, despre cultura și educația romilor, „pentru care am primit scrisori de felicitare de la Academia Română din Italia, Franța și Anglia”, dar a jucat și în piese de teatru pe care le-a prezentat în Jibert, Cohalm (Rupea), Făgăraș.

Lazăr Năftănăilă a recunoscut că, în lipsa unei atenții din partea statului asupra situației rome, au fost nevoiți să se organizeze singuri. Societatea Înfrățirea Neorustică a organizat prelegeri, vizite de teatru și nopți de dans și a ajutat la creșterea moralului și a conștientizării etnice a romilor. Faima asociației s-a răspândit prin țară și a ajuns până la București, unde a stat ca inspirație pentru înființarea altor organizații, care au devenit tot mai interesate de participarea romilor în viața politică.

Lazăr Năftănăilă a murit în 1945, lăsând în urmă, ca moștenire, o contribuție importantă în istoria și organizarea mișcării romilor din Făgăraș și din țară.

Acest material face parte din proiectul „Promovarea personalităților rome în spațiul online”. Proiectul este implementat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

 

Surse: „The East European Gypsies: Regime Change, Marginality, and Ethnopolitics” de Zoltan Barany, ed. Cambridge University Press, 2002, p. 101, PDF (https://bit.ly/2V8NwIY), „We are the Romani people” de Ian Hancock, ed. University of Hertfordshire Press, 2002, p. 134, PDF (https://bit.ly/3e3P4fU), „Institutionalisation and Emancipation”, Project „Education of Roma Children in Europe”, Consiliul Europei, PDF (https://rm.coe.int/institutionalisation-and-eman…/16808b1c61), „Contribuții la istoria romilor – Năftănăilă Lazăr” de Mihaela Elena Cârstea, SNSPA, 2017, PDF (https://bit.ly/2V8OogI).