Zavaidoc – Interpret de muzică lăutărească (1896-1945)
Născut pe 8 martie 1896, la Pitești, Zavaidoc (Marin Teodorescu) a învăţat să cânte de la tatăl său, vestitul lăutar Tănase Teodorescu. După moartea tatălui său, pe când avea doar 13 ani, Marin, împreună cu frații săi pleacă la București, unde înființează o formație numită „Frații Teodorescu”, ce avea să fie cunoscută mai târziu cu numele de „Taraful Zavaidoc”.
În 1916, pleacă pe front, în Primul Război Mondial, alinând suferinţa soldaţilor din tranşee şi spitale, alături de George Enescu şi cântăreaţa de operă Elena Zamora. În această perioadă, a primit porecla „Zavaidoc”, semnificând „năbădăios”, dată de generalul Traian Moșoiu, un mare pasionat de muzica populară românească.
În 1926, Zavaidoc a semnat primul contract cu casa de discuri Columbia Record. După 1932, odată cu înfiinţarea Electrecord, Zavaidoc avea să înregistreze zeci de discuri, cu multe piese faimoase, din care amintim: „Dragostea e ca o râie”, „Foaie verde spic de grâu”, „Mărie şi Mărioară”, „Pe deal, pe la Cornăţel”, „De când ne-a aflat mulţimea” sau faimosul „Cântec al lui Zavaidoc”.
Vedetă a restaurantelor bucureștene, vatmanii tramvaielor care opreau la restaurantul „Cireşica” de lângă Cișmigiu strigau: „Dă-te neamule jos, am ajuns la Zavaidoc!”. Contactul cu oraşul avea să producă schimbări de narațiune, dar şi de stil în interpretarea artistului, în cântece mai puţin asociate astăzi cu stilul său, ca de exemplu „Din ochii care-au plâns vreodată” sau „De ziua nunţii tale-ți scriu”.
În 1937, Zavaidoc a însoțit delegația românească și a participat alături de orchestra lui Grigoraș Dinicu la „Expoziția Internațională de la Paris”, un centru al elitei artistice internaționale din acea perioadă. Alături de Barbu Lăutarul, Cristache Ciolac, Nicolae Buică, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca, Nicu Stănescu, Petrică Moţoi, Fărâmiţă Lambru şi Ionel Budişteanu, Zavaidoc rămâne în galeria celor mai mari şi mai vestiţi lăutari ai ţării noastre din toate timpurile.
În memoria sa, Primăria Municipiului Pitești organizează, începând din 2006, în fiecare lună noiembrie, Festivalul Național de Muzică Lăutărească „Zavaidoc”.