Aurel Stanciu – Medic (1934-2009)
Aurel Stanciu s-a născut în Brăila, la data de 19 iulie 1934. Tatăl său a fost controlor CFR, fiindu-i un permenent model pentru sârguința cu care își îndeplinea sarcinile în familie și în munca sa de zi cu zi. Doctorul Aurel Stanciu i-a purtat tatălui său recunoștință veșnică pentru susținerea în alegerea profesiei de medic și definitivarea studiilor medicale.
Aurel Stanciu a absolvit Institutul de Medicină București, cu numeroase specializări, printre care cursul de specializare la Spitalul Clinic Fundeni, ca medic specialist boli interne. A devenit un doctor respectat în orașul său, având ceea ce se numește „chemare” pentru profesia nobilă de medic, pe care a practicat-o până în ultima zi a vieții sale. În anii ‘70, a fost medic la Poliția din orașul Brăila și, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost Șeful Direcției de Sănătate din Județul Brăila. A fost medic specialist boli interne la spitalul nr. 3 Brăila și medic de familie în localitatea Ianca din Brăila.
În orașul Brăila, era cunoscut atât doctorul Aurel Stanciu, cât și familia acestuia. Astfel că, neoficial, se știa că doctorul Aurel Stanciu este rom, dar despre identitatea sa nu vorbise în public niciodată. Discuțiile acestuia cu diferiți romi intelectuali l-au determinat să se apropie de cauza pentru care militau aceștia. Astfel că, la începutul anilor 2000, Aurel Stanciu se alătură unui grup de intelectuali romi din județul Brăila, alături de inginerul Grosu Săndel și profesorul de matematică Graur. Aurel Stanciu devine membru al asociației „AUR”, alături de care încearcă să contribuie la ceea ce considerau o prioritate pentru comunitățile de romi: accesul la educație, la serviciile de sănătate, găsirea unui loc de muncă și, nu în ultimul rând, nevoia de identitate.
Fondează, împreună cu Aurel Graur, asociația „Pro Educația”. Aceștia își asumă responsabilitatea de a ajuta cu ceea ce știau ei mai bine să facă. Astfel, doctorul Aurel Stanciu organizează vizite de teren și participă în mai mult de 15 localități din județul Brăila la întâlnirea cu membrii ai comunităților de romi. Pe lângă informațiile de natură strict medicală pe care doctorul încerca să le ofere oamenilor, acesta a constituit, totodată, un model profesional. Cea mai mare uimire a acestora era atunci când le mărturisea că este medic și că este rom.
În urma unei discuții purtate cu inginerul Săndel Grosu, am aflat că doctorul Aurel Stanciu a mers de Crăciun la familiile nevoiașe pentru a aduce câte ceva acestora. A fost profund afectat văzând că erau copii care, în ziua de Crăciun, masa lor consta în boabe de porumb fiert într-un bol. Ca medic, cunoștea situația multor pacienți și dificultatea unora de a accesa serviciile de sănătate și de a beneficia de un medic de familie, ceea ce îl determina să își asume înființarea unui cabinet medical pentru oamenii nevoiași. Astfel, împreună cu ceilalți colegi de activism civic, obține cu ajutorul prefecturii Brăila un sediu în cadrul Policlinicii Hipodrom, unde a înființat, organizat și susținut cabinetul medical, fiind doctor pentru familiile nevoiașe, pentru oamenii fără un loc de muncă, fără venit, oameni care munceau cu ziua, fără pensie și fără un ajutor social, aflați într-un risc extrem de sărăcie.
„𝐶𝑎𝑏𝑖𝑛𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑑𝑖𝑛 𝑃𝑜𝑙𝑖𝑐𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎 𝐻𝑖𝑝𝑜𝑑𝑟𝑜𝑚 𝑎 𝑓𝑢𝑛𝑐𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑑𝑒 5 𝑎𝑛𝑖, 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑖̂𝑛 2008, 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑏𝑎𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑜𝑐𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑢𝑟𝑒𝑙 𝑆𝑡𝑎𝑛𝑐𝑖𝑢, 𝑖̂𝑛𝑔𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑑 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑎 3.000 𝑑𝑒 𝑏𝑟𝑎̆𝑖𝑙𝑒𝑛𝑖 𝑎𝑓𝑙𝑎𝑡̦𝑖 𝑙𝑎 𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡𝑎 𝑠𝑢𝑏𝑧𝑖𝑠𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑒𝑖. 𝐴𝑐𝑒𝑠̦𝑡𝑖𝑎 𝑎𝑢 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑎𝑙𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡𝑒, 𝑐𝑖 𝑠̦𝑖 𝑑𝑒 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑑𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑒 𝑎𝑓𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑖, 𝑜𝑏𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑖̂𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒𝑔𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑏𝑖𝑠𝑒𝑟𝑖𝑐𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑜𝑟𝑎𝑠̦. 𝐶𝑎𝑏𝑖𝑛𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑚𝑜𝑏𝑖𝑙𝑎𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑑𝑟. 𝑆𝑡𝑎𝑛𝑐𝑖𝑢, 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑡 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 48 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑎𝑙𝑎̆, 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟𝑢𝑙 𝑐𝑎𝑏𝑖𝑛𝑒𝑡 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑔𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑛 𝑡̦𝑎𝑟𝑎̆, 𝑖𝑎𝑟 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑟𝑒𝑐𝑢𝑛𝑜𝑠𝑐𝑢𝑡 𝑙𝑎 𝑣𝑟𝑒𝑚𝑒𝑎 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑎𝑡𝑎̂𝑡 𝑑𝑒 𝑜𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑒, 𝑐𝑎̂𝑡 𝑠̦𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑎̆𝑡𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡𝑎𝑛𝑡̦𝑖𝑖 𝑒𝑡𝑛𝑖𝑒𝑖 𝑟𝑜𝑚𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝐵𝑟𝑎̆𝑖𝑙𝑎”. A fost o perioadă foarte grea pentru medic, chestiunile administrative depășind puterile financiare, sperând că această inițiativă să fie continuată și că încercarea va fi dusă mai departe.
După o perioadă de mai bine de jumătate de secol de viață pusă în slujba oamenilor, la 17 februarie 2009, Aurel Stanciu se stinge din viață în urma unui infarct, în timp ce acesta se află în garda medicală la Spitalul de Urgență din Brăila. Acesta a fost înmormântat în cimitirul Sf. Maria din Brăila.
𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 „𝑃𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑟𝑜𝑚𝑒 𝑖̂𝑛 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢𝑙 𝑜𝑛𝑙𝑖𝑛𝑒”. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆�̆ 𝑎 𝑅𝑜𝑚𝑖𝑙𝑜𝑟-𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑜 𝐾ℎ𝑒𝑟.
Surse:
Sarău, Gheorghe, „Floarea rromă/Rromani luludi. 55 de exponenţi rromi din România, decedaţi după 1989” (https://www.academia.edu/…/Floarea_rrom%C4%83_I_rromani…)
„Medicul săracilor”, autoare Todoriţa Tărniţă (http://obiectivbr.ro/content/medicul-saracilor)