Katarina Taikon – Scriitoare (1932- 1995)

 

𝐊𝐚𝐭𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐓𝐚𝐢𝐤𝐨𝐧 s-a născut la 29 iulie 1932, în Almby (Suedia), într-o familie de romi căldărari. Fără îndoială, Katarina Taikon reprezintă un nume important în istoria literaturii suedeze prin publicarea, în 1970, a unei serii autobiografice de 13 cărți pentru copii, „Katitzi”, povestea fetiței rome Katitzi devenind una dintre cele mai cunoscute și iubite povești în Suedia. De atunci, volumele au fost traduse în diferite limbi în toată lumea, beneficiind și de o serie de ecranizări.
Katarina Taikon avea să se confrunte dramatic cu marginalizarea și respingerea încă din anii copilăriei, drepturile romilor nefiind recunoscute în acea perioadă, fapt ce a împiedicat-o să urmeze cursurile unei educații școlare. Aceasta învață să scrie și să citească abia la vârsta adolescenței, determinată să lupte împotriva discriminării și să stabilească un dialog cu autoritățile suedeze, în articularea unui nou cadru juridic care să conducă la schimbarea percepției despre romi și la recunoașterea drepturilor romilor ca cetățeni cu drepturi depline în societatea în care trăiesc.
„Nu știu cum vor reacționa oamenii la cartea mea, dar știu că este începutul unei lungi lupte”, declara, în 1963, Katarina Taikon la apariția primei sale cărți: „Femeia Romă”. Publicarea cărții o plasează pe Katarina Taikon în atenția publică, devenind în scurt timp o personalitate proeminentă, fiind cea mai puternică voce pledând pentru drepturi egale pentru romii din Suedia, recunoașterea istoriei romilor, incluzând secole de marginalizare, precum și recunoașterea romilor ca victime ale Holocaustului. Cele mai stringente probleme ale romilor erau locuirea și educația, deoarece majoritatea romilor erau excluși, neavând acces la serviciile publice suedeze. Katarina Taikon publică numeroase articole, organizează întâlniri și proteste ample în Stokholm, alături de numeroși participanți. Forța protestelor sale și a susținerii de către un număr din ce în ce mai mare de oameni, a făcut ca autoritățile să considere politicile publice pentru romi. Katarina Taikon, comparată de către presă cu Martin Luther King, a trasat astfel, pentru prima dată, recunoașterea romilor în istoria Suediei, dar cea mai importantă rămâne calea pe care aceasta a deschis-o noilor generații: lupta pentru demnitate.
📽️ Viața si activitatea Katarinei Taikon au constitiut subiectul filmului documentar intitulat „Katarina Taikon”, lansat în 2015, în regia lui Gellert Tamas și Lawen Mohtadi, având la bază volumul autobiografic „Ziua în care voi fi liberă”, scris de Lawen Mohtadi (Natur&Kultur, 2012). Filmul portretizează parcursul activistei și scriitoarei Katarina Taikon, femeia romă care a marcat istoria Suediei, fiind cea mai importantă lideră a mișcării pentru drepturile civile ale romilor și nu numai, contribuind la construcția modelului suedez de bunăstare socială, aflat în plină dezvoltare în acei ani.
Katarina Taikon a fost căsătorită cu fotograful Björn Langhammer. La vârsta de 50 de ani, scriitoarea a suferit un atac cerebral. În decembrie 1995, după mai mult de 13 ani de comă, Katarina Taikon a decedat. Numele acesteia a fost dus mai departe de către cei trei copii ai săi. Katarina Taikon rămâne în conștiința romilor ca cea care a deschis o nouă pagină de istorie pentru romi, marcată de lupta împotriva discriminării rasiale și a egalității de șanse.
𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 „𝑃𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑟𝑜𝑚𝑒 𝑖̂𝑛 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢𝑙 𝑜𝑛𝑙𝑖𝑛𝑒”. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑎 𝑅𝑜𝑚𝑖𝑙𝑜𝑟-𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑜 𝐾ℎ𝑒𝑟.
Surse:
• https://www.romarchive.eu/en/collection/taikon/
•https://www.government.se/…/the-dark-unknown-history…
• https://www.2009-2019.poetryproject.org/…/mon-428-talk…/