Iul Brynner – Actor (1920-1985)
Yul Brynner a fost un actor de teatru, film și producător de televiziune. Rolurile interpretate de acesta, succesul fulminant și aprecierea publicului i-au determinat pe critici să îl numească „regele Hollywood-lui”.
Despre originea și locul său de naștere, actorul a lăsat loc de interpretări, dat fiind inconsecvența acestuia în declararea locului său de naștere sau a originii sale. Varianta preferată de actor a fost că s-a născut la Sakhalin (Rusia), tatăl său, spune acesta, fiind mongol, iar mama provenea dintr-o familie de romi din România. În cartea biografică realizată în 1989 de către fiul acestuia, Rock Brynner, locul nașterii este menționat ca fiind Vladivostok, data nașterii fiind iulie 1920. Mama acestuia, Marousia Dimitrievna, născută Blagodidova, a studiat teatrul și muzica. La scurt timp după ce tatăl abandonează familia, Marousia pleacă împreună cu Yul și Vera, sora sa mai mare, la Harbin, în China; aici, copiii vor merge la școală urmând cursurile unei asociații internaționale, YMCA, cu sediul în Geneva.
Simțind apropierea războiului dintre China și Japonia, mama acestuia îi ia pe cei doi copii și pleacă la Paris, în Franța. Brynner începe să cânte în cluburile de noapte rusești balade, cântece rusești și cântece tradiționale ale romilor, împreună cu sora sa, Vera. Timp de cinci ani, acesta devine membru al unei trupe de teatru în care va evolua ca trapezist. În 1940, Yul Brynner emigrează împreună cu mama sa în SUA, acolo unde se află deja sora acestuia. În timpul războiului, acesta a lucrat la radio, fiind cel care reda în limba franceză informațiile de război.
Succesul îl cunoaște încă de la debutul său din 1941, pe scenă, în comedia „A XII-a noapte” de William Shakespeare. Joacă apoi în numeroase producții teatrale, fiind distribuit, în 1946, în rol principal în spectacolul de teatru „Lute Song”. Brynner va fi remarcat de importanți oameni din industria cinematografică, deschizându-se, astfel, o nouă pagină în cariera artistului, odată cu debutul său în filmul „Port of New York” (1949), în care joacă rolul unui traficant.
Timp de patru ani, Brynner susține 1246 de reprezentaţii pe Broadway în rolul regelui Mongkut, iar în 1956 apare în versiunea ecranizată, alături de Deborah Kerr, rol pentru care primește premiul Academiei de Film pentru cel mai bun actor. Filmul „The King and I” a fost nominalizat la 9 premii Oscar, câștigând cinci premii, incluzând premiul pentru cel mai bun actor. Succesul înregistrat a marcat peste 4500 de reprezentații, ultima cortină fiind trasă în anul 1985.
De-a lungul carierei sale, Brynner a jucat în peste 50 de filme, înregistrând aprecierea criticilor, dar și a publicului. A jucat în roluri principale în filme celebre ca „Cele 10 porunci” (1956), regizat de Cecil B. DeMille, în care l-a interpretat pe Ramses, regele Egiptului și rolul unui om de afaceri în „Anastasia” (1956). A interpretat personajul lui Dmitri Fyodorovici Karamazov în ecranizarea „The Brothers Karamazov” (1958). A fost Chris Larabee Adam în „The Magnificent Seven” (1960), rol pentru care a fost nominalizat la Laurel Awards. Brynner l-a interpretat pe Solomon în filmul „Solomon and Sheba”, alături de Gina Lollobrigida, Georges Sanders, Marisa Pavan, John Crawford și David Farrar, filmul regizat de King Vidor. Un alt rol memorabil interpretat de Yul Brynner a fost un pistolar robot, în filmul științifico-fantastic „Westworld” (1973). Brynner a continuat să apară în cinematografe până la mijlocul anilor `70.
În 1967, lansează albumul de muzică „Eu și Țiganii: Yul Brynner cântă cântece țigănești” („The Gypsy and I: Yul Brynner Sings Gypsy Songs”). Apartenența sa la cultura romă a fost constantă de-a lungul întregii sale vieți, exprimată public de însuși Yul Brynner, care, în 1977, devine președinte onorific al organzației internaționale a romilor „Romani UNIA”, statut pe care îl va deține până la sfârșitul vieții.
Yul Brynner se stinge din viață într-un spital din New York, în anul 1985. A fost îngropat în Franța, la Luzé, în cimitirul mănăstirii ortodoxe Saint-Michel-de Bois-Aubry.
𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 „𝑃𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑟𝑜𝑚𝑒 𝑖̂𝑛 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢𝑙 𝑜𝑛𝑙𝑖𝑛𝑒”. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑎 𝑅𝑜𝑚𝑖𝑙𝑜𝑟-𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑜 𝐾ℎ𝑒𝑟.
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Yul_Brynner#cite_note-31
https://www.britannica.com/biography/Yul-Brynner